Zwanger en opnieuw last van puistjes?
Wat is het?
Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam, ten gevolge van schommelingen in de hormonenspiegel, zowel inwendig als uitwendig veranderingen. De huid van het gelaat van een toekomstige mama wordt dunner en heeft de neiging droger te worden. Sommige zwangere vrouwen ondervinden net het tegenovergestelde en ontwikkelen, vaak vanaf de derde zwangerschapsmaand, acne. De hormonen doen de sebumproductie toenemen, wat kan leiden tot een glimmende, vette huid en de ontwikkeling van puistjes.
Wat kan ik eraan doen? Wat zijn de behandelingen?
De behandeling is verschillend naargelang de ernst van de acne. Tijdens de zwangerschap zijn we beperkt tot lokale behandelingen. Deze bestaan uit het verwijderen van de dode huidcellen en het reinigen van de poriën. Bij een matige acne kunnen lokale antibiotica (clindamycine of erythromycine) of benzoylperoxyde aan de behandeling worden toegevoegd. Deze kunnen tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Om eventuele irritatie van de huid door benzoylperoxyde te vermijden, kan je best de therapie opbouwen. Dit wil zeggen dat je start met één applicatie om de twee dagen gedurende twee weken en vervolgens overgaat tot dagelijks gebruik. Let wel op, benzoylperoxide kan handdoeken en kleding ontkleuren. Lokale antibiotica op basis van erythromycine of clindamycine worden best tweemaal daags toegepast op de letsels.
Advies van uw apotheker (om de werkzaamheid te verbeteren, de tolerantie te verhogen,…)
Alvorens te starten met een specifieke acne-behandeling loont het de moeite volgende hygiëne maatregelen te volgen:Reinig de acnehuid ’s morgens en ’s avonds met een aangepaste zeep met neutrale pH om de huid van onzuiverheden en overtollige talg te ontdoen.Vermijd echter te agressieve producten. Om alle letsels, oneffenheden, openstaande poriën, teveel aan sebum te corrigeren gebruik je een specifieke crème voor vette huid. Pruts niet aan de puistjes! Hierdoor kunnen littekens ontstaan en ontstekingen verergeren. Ontsmet eventuele letsels met een ontsmettingsmiddel.
Hoe kan ik het voorkomen? Wat zijn uitlokkende factoren?
Teveel stress en/of vermoeidheid kunnen het hormonale evenwicht nog meer verstoren en zo de productie van sebum in de hand weken. Neem voldoende rust! Tabak is nefast voor je baby maar ook voor je huid. Roken veroorzaakt een verdikking van je epidermis en geeft je huid een schrale teint. Deze verdikking versnelt de ontwikkeling van puistjes. Laat je helpen om te stoppen met roken!
Wat moet ik vermijden?
Om een zwangerschapsmasker te vermijden, maar ook om de acne tegen te gaan bescherm je je best tegen de zon. De zon zal bij 70% van de mensen de acne doen verbeteren.Dit is echter slechts schijn aangezien hyperkeratinisatie van de epidermis ( of een verdikking van de huid) de puistjes eigenlijk maskeert en bij terugkeer uit de zon zullen ze opnieuw de kop op steken. Gebruik steeds een aangepaste zonnecrème voor vette huid. Wil je make-up gebruiken? Kies dan voor niet-comedogene producten. Verwijder de make-up steeds voor het slapengaan.
Complementaire producten
Homeopathie kan tijdens de zwangerschap een oplossing bieden, ook voor de behandeling van acne. Om zwarte puntjes te verminderen worden granules Selenium metallicum 9CH geadviseerd. Graphites 15CH kan helpen bij ernstige letsels.
Nuttige accessoires
Gebruik een comedonenlepeltje om zwarte puntjes te verwijderen. Op die manier vermijd je infecties.
Wanneer moet ik een arts raadplegen?
Een opstoot van acne tijdens de zwangerschap is een normaal proces, maak je hierover niet ongerust. Blijft de acne echter aanwezig na de bevalling ga dan langs bij je huisarts of dermatoloog. Hij kan je een geneesmiddel voorschrijven om de acne onder controle te houden. Volg je een orale acnebehandeling en wil je graag zwanger worden, raadpleeg dan je arts. Het is mogelijk dat je de behandeling moet stoppen.