Op deze pagina

Goed voorbereid op reis

BENU - Goed voorbereid op reis - Un voyage bien préparé
Op deze pagina

Een aangepaste reisapotheek is onontbeerlijk om in alle rust op vakantie te kunnen vertrekken. Kleine ongemakken wil je namelijk zo snel mogelijk kunnen verhelpen zodat ze de vakantiepret niet zouden bederven. De samenstelling van de reisapotheek verschilt naargelang de reiziger(s), de bestemming en het type van de reis.

Moet je dagelijks medicatie innemen?

Neem dan voldoende mee voor de reisperiode én de week erna.

  • Controleer voor je vertrekt ook nog even de houdbaarheidsdatum.
  • Bewaar je geneesmiddelen in je handbagage voor het geval dat je koffer zoek raakt.
  • Denk eraan om uw anticonceptiepil om de 24 uur in te nemen.
  • Hou hier rekening mee wanneeer er een groot tijdsverschil is met je vakantiebestemming.
  • Commerciële namen kunnen verschillen van land tot land. Vraag aan je apotheker de internationale namen van de geneesmiddelen die je neemt zodat je indien nodig in het buitenland verder geholpen kan worden.

Als je een verre reis maakt, mag je niet vergeten na te gaan met welke vaccinaties je in orde moeten zijn. Ook is het voor een aantal bestemmingen noodzakelijk om geneesmiddelen tegen malaria in te nemen. Meer informatie hierover kan je terugvinden op de website van het Instituut voor tropische geneeskunde www.itg.be. Sommige vaccinaties dienen ruim voor vertrek toegediend te worden. Maak dus tijdig een afspraak bij je arts!

Heb je last van reisziekte?

  • Ga dan steeds zitten in de rij- of vaarrichting.
  • Kies een plekje vooraan (auto), aan het raam (bus, trein) of centraal in het vervoermiddel (vliegtuig, boot).
  • Zorg voor voldoende frisse lucht, blijf bijvoorbeeld tijdens een boottocht niet binnen zitten maar neem plaats op het dek.
  • Je vermijd tijdens het reizen best alcohol, koffie en vette of zure voedingsmiddelen. Nuttig een lichte maaltijd voor de reis en drink voldoende.
  • Als je kind last heeft van reisziekte, leidt zijn aandacht dan af door te zingen of woordspelletjes te spelen. Er bestaan verschillende geneesmiddelen tegen reisziekte. Maar let op, als bestuurder vermijd je best een aantal van deze middelen gezien ze slaperigheid kunnen veroorzaken. Vraag raad aan je apotheker.

Een andere kwaal die bijna onlosmakelijk verbonden is met reizen, zijn de muggenbeten. Wist je dat niet de gifslang, maar de mug het meest dodelijke dier op aarde is? Wereldwijd sterven jaarlijks ongeveer twee miljoen mensen door toedoen van de mug. Ze kunnen namelijk heelwat ziekten overdragen. De meest gekende is malaria, maar ook dengue, gele koorts, zika, westnijlkoorts... Onder invloed van de klimaatverandering kunnen sommige ziekten verder opschuiven naar onze streken, maar voorlopig zijn we hier nog veilig.

De ongemakken als gevolg van een muggenbeet kunnen gaan van jeuk over allergie tot infectie en zelfs een tropische ziekte. Muggen zijn vooral tussen valavond en dageraad actief. In die periode draag je dus bij voorkeur bedekkende, lichtgekleurde kledij. De niet-bedekte lichaamsdelen smeer je vervolgens in met een aan het reisgebied aangepast insectenwerend middel. Er is enkel bescherming op de plaatsen waar het middel is aangebracht, vergeet dus de enkels en de voeten niet! Toch gestoken? Een jeukstillende crème kan soelaas bieden.

Als je op reis last krijgt van diarree, gaat het gewoonlijk om een lichte en ongevaarlijke vorm.

Het kan vervelend zijn, maar de klachten verwijnen bijna altijd na enkele dagen.

  • Meestal loop je het op via besmet voedsel en drinkwater, door vuile handen of bevuilde voorwerpen.
  • Het is daarom belangrijk om regelmatig je handen te wassen met water en zeep of te ontsmetten met gels of doekjes, zéker voor het koken, het eten en na het gebruik van het toilet.
  • Vermijd daarnaast zoveel mogelijk rauwe groenten en koude salades, rauw of onvoldoende gebakken vlees, rauwe of onvoldoende gekookte vis, schepijs, ongekookte melkproducten of vruchten die niet geschild kunnen worden (Cook it, boil it, peel it or forget it’).
  • Drink flessenwater in plaats van kraantjewater en wees ook voorzichtig met ijsblokjes.
  • Bij avontuurlijke reizen kan het nodig zijn om het drinkwater te ontsmetten. Dit kan door te koken, te filteren of chemisch te ontsmetten met chloordruppels of chloor- en zilvertabletten.
  • Bij diarree met koorts of bloed in de stoelgang neem je best contact op met een arts . ( in dit geval mag je geen medicatie gebruiken om de stoelgangfrequentie te verminderen).
  • Ook bij klachten van uitdroging zoals sufheid of duizeligheid en flauwvallen, kan je beter medische hulp zoeken.

Krijg je ondanks deze maatregelen toch diarree, komt het er in de eerste plaats op aan uitdroging te vermijden door het vocht- en zout verlies te compenseren met behulp van een rehydratatiemiddel (ORS). Daarnaast kan je een middel nemen om de stoelgangfrequentie te verminderen, vraag hierover meer advies aan je apotheker. In sommige gevallen is het nodig om antibiotica in te nemen. Deze worden in principe enkel voorgeschreven voor reizen langer dan 16 dagen naar Azië of Afrika of aan reizigers met een hoger risico op ernstige diarree zoals zwangeren, jonge kinderen, mensen met onderliggende ziekten of verminderde immuniteit en bij zeer avontuurlijke reizen.

Ik ga op reis en ik neem mee...

Voor de allerkleinsten

o   Pijnstillend en koortswerend middel

o   Rehydratatiemiddel (bij diarree, braken, koorts)

o   Fysiologisch water

Voor volwassenen

o   Persoonlijke medicatie

o   Pijnstillend en koortswerend middel

o   Middel tegen misselijkheid

o   Middel tegen reisziekte

o   Antacidum tegen maagzuur

o   Middel tegen diarree

o   Rehydratatiemiddel

o   Krampstillend middel

o   Geschikt laxeermiddel

o   Geneesmiddel tegen allergie

o   Anti-allergische oordruppels en/of neusspray

Wondzorg

o   Ontsmettingsmiddel

o   Wondhelende zalf

o   Kompressen

o   Pleisters, windels, steriel verband

o   Schaar en pincet

o   Zalf tegen blauwe plekken en verstuikingen

o   Blarenpleisters

Zon

o   Zonnecrème aangepast aan je huidtype

o   Aftersun crème

o   Zalf tegen zonnebrand

o   Middel tegen koorsblaasjes

Insecten

o   Insectenwerend middel aangepast aan het reisgebied

o   Jeukstillende crème

o   Tekentang

Andere

o   Koortsthermometer

o   Handontsmetting in de vorm van gel of doekjes

o   Oordopjes (zwembad, vliegtuig, ...)

o   Voorbehoedsmiddelen

o   Ontsmettende oogzalf

o   Neusspray

o Specifieke medicatie voor tropische bestemmingen: malariapreventie,  antibiotica tegen reizigersdiarree, ...)

o   Medicatie tegen infecties: blaasontsteking, ...


Veel reisplezier!

BENU Reisapotheek