Koorts, teken dat er iets aan de hand is!
Wat is het?
Koorts is geen ziekte op zich maar een symptoom, een reactie van het lichaam op een infectie met virussen of bacteriën. Koorts helpt de infectie te bestrijden. Bij een hogere temperatuur groeien virussen en bacteriën namelijk minder goed. Het zorgt tevens voor een snel vervoer van immuuncellen naar de infectiehaard. Bij een virale infectie blijft de koorts eerder beperkt en verdwijnt spontaan na enkele dagen. Koorts bij een bacteriële infectie is meestal meer intens.
Koorts kan ook voorkomen door andere oorzaken zoals bij een letsel, zware brandwonden, hormonale problemen (schildklierhormonen) of als allergische reactie op bijvoorbeeld geneesmiddelen (zelfs antibiotica). Ook bij een ernstige verstoring van het immuunsysteem, door kanker of een zonneslag kan koorts ontstaan.
Het is dus belangrijk de ziekte zelf op te sporen en te behandelen.We spreken van koorts als de lichaamstemperatuur (rectaal gemeten) hoger is dan 38 graden. Bij volwassenen is koorts ongevaarlijk zolang de temperatuur onder de 41°C blijft.
Wat kan ik eraan doen? Wat zijn de behandelingen?
Aangezien koorts een normale reactie is van je lichaam is het niet altijd nodig de koorts te doen dalen door medicatie. Pak de ziekte aan, niet de koorts! Een geneesmiddel innemen tegen koorts is dus enkel nodig wanneer je er erg ziek door bent. Zowel paracetamol, ibuprofen als aspirine werken koortswerend doordat ze inwerken op onze inwendige thermostaat ter hoogte van de hypothalamus. Deze 3 producten zijn even efficiënt maar paracetamol is eerste keuze aangezien het beter verdragen wordt. Aspirine en ibuprofen zijn slecht voor de maag en kunnen er bloedingen veroorzaken.
Wees voorzichtig voor overdosering want er zijn veel middelen op de markt die paracetamol alleen of in combinatie met andere geneesmiddelen bevatten. Paracetamol wordt toxisch wanneer je er teveel in één keer van inneemt.
Advies van uw apotheker (om de werkzaamheid te verbeteren, de tolerantie te verhogen,…)
Het is belangrijk om voldoende te drinken om het vochtverlies in het lichaam aan te vullen. Bij hoge koorts zweet je veel en hierdoor verlies je veel vocht. Jonge kinderen (onder de 2 jaar) en ouderen (boven de 70 jaar) kunnen hierdoor snel uitdrogen als ze niet voldoende drinken. Het lichaam moet de warmte kwijt kunnen. Kies daarom dunne kleding die losjes om het lichaam zit. In bed is een laken vaak voldoende. Voorkom afkoeling als je naar buiten gaat: kleed je op het weer.
Hoe kan ik het voorkomen? Wat zijn uitlokkende factoren?
Om je te beschermen tegen koorts door een virale infectie is een goede handhygiëne heel belangrijk. De meeste virussen verspreiden zich namelijk door direct contact. Was dus je handen regelmatig met water en zeep. Is er geen water voorhanden, gebruik dan een hydroalcoholische gel om je handen te ontsmetten.
Malaria is een ziekte met als symptoom heel erg hoge koorts. Je kan geneesmiddelen nemen ter preventie van malaria maar geen enkel middel is 100% effectief. De beste manier om je te beschermen tegen malaria is een efficiënte muggenrepellent gebruiken.
Complementaire producten
Homeopatische remedies kunnen nuttig zijn om de koorts te doen dalen. Er bestaan verschillende behandelingen afhankelijk van de oorzaak en de bijkomende symptomen. Belladonna wordt voorgesteld bij plotse, hevige koorts met risico op convulsies die gepaard gaat met roodheid op het gelaat, hoofdpijn en hevige dorst. Bryonia wordt gebruikt bij hoge koorts die langzaam aan stijgt.
Moerasspirea is een plant met pijnstillende en vochtafdrijvende eigenschappen. Maak er een thee van en drink deze gedurende de dag uit. Gebruik hiervoor geen kokend water boven de 90°C want de plant bevat vluchtige stoffen die dan verdampen. Wees voorzichtig wanneer je allergisch bent aan aspirine. De werkzame stoffen van Moerasspirea lijken sterk op aspirine.
Nuttige accessoires
Meet regelmatig je koorts. Weten hoe hoog de lichaamstemperatuur is, is belangrijk voor de arts om een diagnose te kunnen stellen. Er bestaan verschillende soorten thermometers. Een digitale thermometer geeft de temperatuur weer tot een tiende graad nauwkeurig. Deze zijn aan te bevelen om thuis te gebruiken voor het meten van je koorts.
Wanneer moet ik een arts raadplegen?
Heb je een aandoening die je immuunsysteem onderdrukt (kanker, AIDS, ...) en heb je koorts, ga dan zeker naar je arts. Komt de koorts op na een verblijf in een tropisch land, binnen de 2 dagen na een chirurgische ingreep, tijdens de zwangerschap, na blootstelling aan hevige hitte, ga dan ook naar de arts. Doe dit ook wanneer de koorts blijft aanhouden, zelfs na een aangepaste behandeling, als je je heel erg ziek voelt door de koorts, als de koorts gepaard gaat met buikpijn, misselijkheid en braken, bij diarree, of bij een vermoeden van keelontsteking of urineweginfectie.
Wat bij ... (diabetes, zwangerschap)? Welke voorzorgen moet ik nemen?
Door koorts krijg je hogere glucosespiegels maar koorts maakt je ook ongevoeliger voor insuline. Je dosis insuline zal dus eventueel aangepast moeten worden. Neem bij ziekte met koorts contact op met je arts.
Raadpleeg bij zwangerschap je arts of gynaecoloog indien je koorts hoger is dan 38,5°. Dit kan wijzen op een onderliggende infectie en dit moet gepast behandeld worden.