Baby's met krampjes
Wat zijn kolieken?
Je baby zal na het eten rustig en voldaan zijn maar kan dan plots hevig beginnen huilen. Hij loopt rood aan, begint te stampen met de beentjes en is moeilijk te troosten. Tijdens deze huilbuien is baby’s buik opgezwollen en kan er winderigheid ontstaan. Dit zal uiteindelijk verlichting brengen en de pijnlijke krampen verminderen. Je baby wordt opnieuw rustig. Maak je geen zorgen, je kindje is perfect gezond; het groeit en ontwikkelt goed.
Vanaf de tweede levensmaand merken we dat veel babies er last van hebben. Ze komen vooral ’s avonds voor. Gelukkig verdwijnen de klachten spontaan en niets wijst op een ernstige afwijking of ziekte.⇥De echte oorzaak is onbekend maar het heeft waarschijnlijk te maken met een onvolgroeide darmflora, waardoor de darmen veel gevoeliger zijn.
Wat kan ik eraan doen? Wat zijn de behandelingen?
De oorzaak van buikkrampen bij zuigelingen blijft een raadsel voor pediaters. Meerdere hypotheses werden al naar voor gebracht, zoals het rijpen van de darmflora, problemen met de motiliteit van de darm, gasvorming of intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen zoals lactose of koemelkeiwitten. Er bestaan verschillende melkpoeders die kunnen helpen bij verteringsproblemen van de baby. Ze hebben een aangepaste samenstelling en zijn meestal iets dikker zodat de baby rustiger kan drinken, de vertering vlotter gaat en de stoelgang beter is.
Doordat deze melk wat dikker is zal de baby rustiger kunnen drinken en verloopt het voeden gemakkelijker. Je baby zal minder lucht kunnen slikken wat voor minder krampen zal zorgen. Is er een intolerantie voor lactose of koemelkeiwitten dan kan je het best je baby uitsluitend borstvoeding geven gedurende de eerste 6 levensmaanden. Aangezien wat je als mama eet ook terecht komt in de moedermelk moet je zelf ook die voedingsmiddelen vermijden waar koemelkeiwitten in zitten. Is het niet mogelijk om uitsluitend borstvoeding te geven, schakel dan over, na advies van de arts, naar een aangepaste melk specifiek voor koemelkeiwitallergie. De eiwitten worden in deze melk heel sterk verknipt in kleine stukken zodat ze beter verdragen worden door de baby. Om resultaat te zien, hou je best vol gedurende een drietal weken. Verander niet te snel van melk. Geef je baby de tijd te wennen.
Advies van uw apotheker
Zorg dragen voor een baby met buikkrampen kan een hele beproeving zijn. Je voelt je machteloos en niet in staat je baby te helpen. Het is belangrijk te weten dat kolieken of buikkrampen bij baby’s veel voorkomen en tijdelijk zijn. Het is daarenboven ongevaarlijk en heeft geen negatieve invloed op de verdere ontwikkleing van je kind. Zelfs al je probeer je alles uit om je baby te troosten, toch kan het zijn dat hij blijft huilen. Het onvoldoende rijp zijn van de darmflora wordt vaak naar voor geschoven als mogelijke oorzaak. Baby’s met kolieken hebben vaak een lagere hoeveelheid aan ‘goede’ darmbacteriën en dan vooral aan Lactobacillen dan gezonde baby’s. Daarnaast zouden ze een hogere hoeveelheid ‘slechte’ darmbacteriën hebben, die zorgen voor intolerantie en discomfort ter hoogte van de darmen.
Er bestaan supplementen, specifiek voor baby’s, die darmbacteriën bevatten.
Hoe kan ik de kolieken van mijn baby voorkomen?
Of je de baby nu borstvoeding geeft of melk via de fles, het kan handig zijn volgende adviezen te volgen om kolieken te vermijden. Zorg voor een rustige omgeving tijdens het voeden, neem je tijd en volg het ritme van je kind.
Geef je borstvoeding wissel dan niet te snel van borst maar laat je baby drinken tot hij zelf loslaat. Op die manier zal hij ook de achterste melk, die het meest vetrijk is en belangrijk voor de vertering, nog opnemen. Ook een goede aanlegtechniek voor het geven van borstvoeding is belangrijk. Zo kan de baby rustig drinken zonder lucht te happen.
Hier een aantal tips en eenvoudige stappen om je baby correct aan te leggen.
Geef je een flesje, volg dan strict de instructies in verband de hoeveelheid poeder en water die aangeduid zijn op de verpakking. Kies een antikoliekenfles of flessen met een speciaal antikoliek ventiel.
Wat moet ik vermijden?
Teveel voeding geven aan je baby verergert nog de klachten. Geef eerder kleinere porties in meerdere keren. Zorg ervoor dat je baby een ‘boertje’ kan laten na de voeding, ook bij borstvoeding. Denk je dat je baby gevoelig is aan een voedingsmiddel dat je zelf eet, laat dit dan gedurende voldoende lange tijd weg en kijk hoe je baby reageert. Meestal verdwijnen de symptomen binnen de 24 à 48 uur. Bruisende dranken, koffie en alcohol kan je best vermijden.
Complementaire producten
Meerdere planten, zoals venkel en karwijvrucht, kunnen helpen bij krampen. Ze bestaan in druppels specifiek voor baby’s. Venkel kan ook als thee gebruikt worden. Zo heb je twee vliegen in één klap aangezien venkel ook de melkproductie bevordert. Ook thee met Kamille kan gebruikt worden, zelfs door de baby, als rustgevend middel.
Homeopathische granules kunnen effectief zijn bij de behandeling van krampen: Lycopodium 5 CH en Colocynthis 9 CH 2 granules 2 keer per dag. Chamomilla Vulgaris 5 CH 2 granules 2 keer per dag.
Massage van de buik, met essentiële olie van venkel verdund in een neutrale olie, brengt de baby tot rust en vermindert de pijn.
Nuttige accessoires
Geef je baby een warm badje of iets waar hij kan aan zuigen zoals een fopspeen. Door het zuigen zal je baby kalmer worden. Leg een warmtekussen op de buik van je baby.
Wanneer moet ik een arts raadplegen?
Consulteer je arts
- als het huilen van je baby start vanaf de eerste dagen na de geboorte, blijft toenemen na de 8ste levensweek of als de klachten niet beginnen afnemen na de derde maand.
- wanneer je baby ook last heeft van teruggeven of overgeven van melk, wanneer je de indruk hebt dat je baby niet genoeg voeding binnenhoudt, of hij niet voldoende gewicht bijkomt.
- Wanneer je baby zich niet normaal ontwikkelt (bijvoorbeeld geen oogcontact maakt, niet glimlacht, weinig spierkracht heeft)
- Wanneer je baby koorts (> 38°C) heeft.
- Bij diarree of bloed in de stoelgang.
- Wanneer je baby niet voldoende slaapt, weigert te drinken of zich niet als gewoonlijk gedraagt.
- Bij een ernstige val of verwonding.
Ben je ongerust omdat je je baby niet getroost krijgt of heb je nood aan extra advies? Aarzel niet om langs te gaan bij je BENU apotheker.