Stressincontinentie en het juiste incontinentiemateriaal
Last van urineverlies als je de boodschappentas optilt? Of als je in de lach schiet? Dit noemen we stressincontinentie. Zowel vrouwen als mannen kunnen er last van hebben. We helpen je begrijpen wat het precies is, waar het vandaan komt en wat je ertegen kunt doen, zodat je met een gerust gevoel de deur uit blijft gaan!
Wat is stressincontinentie?
Stressincontinentie staat ook wel bekend als inspanningsincontinentie. En eigenlijk past die naam beter. Dit soort incontinentie wordt namelijk veroorzaakt door een verhoogde druk op de buik, en dus ook op de blaas. Stressincontinentie heeft dus niets te maken met stress zoals het in de volksmond bekend staat: het hebben van een gestrest gevoel.
Elke verhoogde druk op de blaas kan leiden tot stressincontinentie. Zoals lichaamsinspanningen tijdens het sporten. Of hoesten. Er zijn verschillende oorzaken waarom de blaas moeilijker om kan gaan met een verhoogde druk.
Lees meer over incontinentie tijdens sporten.
De oorzaken van stressincontinentie
Stressincontinentie komt vaak voor als de bekkenbodemspieren verzwakken. Dit werkt als volgt: beeld in dat je een plastic beker vasthoudt. De beker is tot aan de rand gevuld met water. Zie je vingers als de bekkenbodemspieren, de beker als je blaas. Knijp je in de beker, dan zal het water over de rand geraken. Datzelfde gebeurt dus bij verhoogde druk op de blaas en verzwakte bekkenbodemspieren.
Zowel vrouwen als mannen kunnen te maken krijgen met verslapte bekkenbodemspieren. Onder andere door ouderdom. Daarnaast kan het nog verschillende redenen hebben.
Oorzaak stressincontinentie door verzwakte bekkenbodemspieren
Bij vrouwen:
- Zwangerschap;
- Menopauze;
- Blaasverzakking.
Bij mannen:
- Prostaatoperatie.
Algemene oorzaken van inspanningsincontinentie
Wist je dat veelvuldig hoesten bij kan dragen aan het ontstaan van inspanningsincontinentie? Sommige mensen hebben hier last van doordat ze roken. Daarnaast zorgt overgewicht voor meer gewicht op uw buik. En automatisch dus ook op de blaas en bekkenbodemspieren. Afvallen kan helpen de druk te verminderen. We geven nog enkele tips.
Tips om stressincontinentie te verlichten
- Drink voldoende;
- Mijd koffie, alcohol en dranken met prik;
- Doe regelmatig bekkenbodemspieroefeningen;
- Span tijdens het plassen niet je buikspieren aan;
- Neem de tijd op het toilet en onderbreek het plassen niet.
Het juiste incontinentiemateriaal bij stressincontinentie
Meestal begint stress- of inspanningsincontinentie met het verlies van enkele druppeltjes. Met de tijd kunnen de hoeveelheden groter worden. TENA heeft een uitgebreid gamma discrete incontinentieverbanden. Je kiest het juiste product op basis van de hoeveelheid urine die je verliest. Zo ga je met een gerust gevoel op pad.