Builen en blauwe plekken... Het is zo gebeurd!
Wat is een blauwe plek?
Een blauwe plek is een zichtbare bloeduitstorting op de huid. De gewone blauwe plek noemt men een ecchymose. Een ecchymose is een ronde of onregelmatige niet-verheven blauwe of paarse vlek op de huid. De meest frequente oorzaak is een klein trauma, bvb. met je been ergens tegenaan botsen. Een ecchymose kan ook spontaan voorkomen zonder trauma, bijvoorbeeld bij mensen met een heel dunne fragile huid of bij problemen met de bloedstolling. Een ecchymose is zichtbaar als een blauwe gekleurde plek die langzaam verandert van kleur in groen en vervolgens geel.
Als er ook onderhuids weefsel is beschadigd dan spreken we van een kneuzing. De getroffen plaats is pijnlijk, gaat opzwellen en verkleuren.
Gebeurt de kneuzing op een sterk doorbloede plaats, zoals het voorhoofd, dan vormt de onderhuidse bloeduitstorting een buil.
Blauwe plekken en hematomen zijn min of meer pijnlijk bij aanraking afhankelijk van de ernst van de botsing. Ze verdwijnen meestal spontaan na enkele dagen. Afhankelijk van de plaats kan een blauwe plek hinder geven bij het bewegen, zoals bijvoorbeeld op de voet.
Wat kan ik eraan doen?
Het beste wat je kan doen is de plaats waar je je gestoten hebt zo snel mogelijk afkoelen. De koude doet de bloedvaten samentrekken en zo zal het bloed moeilijker doorheen de weefsels stromen. De koude werkt ook pijnstillend. Is er geen open wonden dan kan je lokaal 2 maal per dag een gel of zalf aanbrengen op basis van stof gelijkend op heparine. Gebruik deze niet rond de ogen of slijmvliezen. Dit product zal plaatselijk de ontsteking en klontervorming in de bloedvaatjes tegengaan. Deze zalf kan gebruikt worden bij hematomen en kneuzingen maar ook bij veneuse ontstekingen zoals flebitis. Breng de gel of zalf aan zonder ze in te masseren. Massage zou de klachten enkel doen uitbreiden.
Wat als dat niet genoeg is?
Gaat het om een ergere kneuzing dan een eenvoudige blauwe plek oefen dan druk uit op de getroffen plaats door middel van een drukverband. Verander dit verband 3 maal per dag. Hou het getroffen ledemaat ook in de hoogte om de zwelling tegen te gaan. Om de pijn te verminderen kan je plaatselijk een pijnstillende zalf aanbrengen (niet bijn open wonden) en/of een pijnstiller innemen.
Hoe ongevallen te voorkomen?
Een val is snel gebeurd, zeker bij kinderen maar ook bij ouderen. Om je kind te beschermen ververs je best de luier op een bed in plaats van op een tafel. Denk aan het plaatsen van allerhande hulpmiddelen zodat je kind niet uit het raam kan hangen of van de trap kan vallen. Zorg bij ouderen ervoor dat er zo weinig mogelijk op de grond ligt waar ze kunnen over struikelen, zoals losliggende tapijten of vloermatten. Hoe ouder men wordt, hoe fragieler de huid. De onderhuidse bloedvaatjes springen soms spontaan en veroorzaken regelmatig blauwe plekken, zonder dat men zich gestoten heeft. Smeer de fragiele huid dagelijks in met een vochtinbrengende bodymilk om de conditie van de huid op peil te houden.
Nuttige supplementen
Zalf of gel op basis van Arnica montana is zowel werkzaam bij blauwe plekken als bij kneuzingen. Het stimuleert de bloeddoorstroming en werkt ontstekingswerend ter hoogte van de getroffen bloedvaatjes. Bepaalde vormen mogen ook rond het oog gebruikt worden. Om de pijnstilende werking te verbeteren kan je de gel in de koelkast bewaren.
Je kan ook homeopatische granules met Arnica montana innemen om de blauwe plek of kneuzing te behandelen. Neem dan om het uur 3 granules Arnica 5CH in.
Essentiële olie van italiaanse Strobloem aanbrengen is effectief bij blauwe plekken. Het werkt anti-inflammatoir en ontzwellend. Het versnelt de cellulaire regeneratie en de heling. Je kan 3 tot 6 druppels puur of verdund aanbrengen rechtstreeks op de getroffen plaats zonder te masseren en dit meerdere keren per dag tot de blauwe plek is verdwenen.
Wanneer moet ik een arts raadplegen?
- In geval van spontane blauwe plekken (zonder schok of klap) want dit kan duiden op een bloedingsstoornis.
- Als u bloedverdunners neemt en blauwe plekken krijgt zonder duidelijke reden (risico op overdosering).
- Bij een val van meer dan tweemaal de lengte van de persoon.
- Bij hevige bloedingen of ernstig functieverlies (symptomen: bleekheid van de huid, geen polsslag, verlamming, ernstige gevoeligheidsstoornissen).
- Indien u niet meer kunt lopen, het ledemaat niet meer kunt gebruiken en/of het ledemaat is misvormd.
- Wanneer de pijn toeneemt en/of zeer hevig is ondanks de eerste genomen maatregelen.
- Het is noodzakelijk om gedurende de eerste 48 uur die volgen op een hoofdtrauma waakzaam te blijven en ingrijpen wanneer een van de volgende symptomen zich voordoen: verminderde waakzaamheid, slaperigheid die langer dan een uur aanhoudt tijdens de gebruikelijke perioden dat men wakker is, verwardheid, stoornissen in het begrijpen of spreken, evenwichts- of loopstoornissen, spierzwakte in een ledemaat, ernstige aanhoudende hoofdpijn, braken, duidelijke afscheiding uit een neusgat, wazig zien, uni- of bilaterale doofheid, afscheiding die uit de gehoorgang sijpelt.