Op deze pagina

Een plan van aanpak om mijn excessen te beheren tijdens de feesten

BENU Feesten Fêtes Eindejaar Fin d'année
Op deze pagina

De eindejaarsfeesten zijn vaak synoniem voor vele uitnodigingen en lange maaltijden (vaak inclusief alcohol, overtollige suikers, vetten...) Heb je ooit een zwaar gevoel gehad aan het einde van een maaltijd? Had je volgende dag last van zure reflux of vreselijke buikpijn? Het is geen geheim dat deze uitspattingen niet ideaal zijn voor ons lichaam, maar het is moeilijk om een feestmaaltijd te weigeren om je lichaam te beschermen! Hier zijn enkele tips om eventuele ongemakken te voorkomen zonder aan quality time te moeten inboeten.

Voorbereidingen om excessen te beheren

Of het nu gevulde kalkoen, kerststronk of foie gras is, je lichaam staat op het punt grote hoeveelheden vet en suiker op te nemen. Het is aan te raden om de dagen vooraf licht te eten om het lichaam tot rust te brengen:

  • Geef de voorkeur aan gekookte groenten, soepen, rauwe groenten en fruit, rijk aan antioxidanten.
  • Eet minder eiwitten en bij voorkeur mager vlees of vis.
  • Vermijd kant-en-klaarmaaltijden, bewerkte voedingsmiddelen en alles wat veel suiker bevat, zoals gebak of koekjes. Suiker vraagt om suiker. Wanneer je reeds voor de vakantie wat minder suiker eet en de zoete smaak ontwent, kan je genieten van een stukje kerststronk zonder te overdrijven. Vervang gerust de suiker in je yoghurt of thee door bijvoorbeeld kaneel of ga voor suikervrije alternatieven.
  • Hydrateer jezelf! Dit is de sleutel tot het elimineren van gifstoffen, alcohol en extra kilo's. Bij voorkeur met water of kruidenthee, om je lever niet steeds weer te overbelasten met frisdrank of iets dergelijks.
  • Start nu al met wat extra lichaamsbeweging en wissel voldoende af. Wanneer je vaker beweegt, voel je je minder moe en slaap je beter. Bovendien kan je bloeddruk en je cholesterolgehalte er door verlagen. Ideaal als voorbereiding op de feestdagen. Ook na een zware maaltijd kan een frisse neus en wat extra beweging heel deugddoend zijn.

Een paar tips tijdens de maaltijd

  • Drink vlak voor de maaltijd een groot glas koud water. Dit zal op natuurlijke wijze uw eetlust verminderen.
  • Vermijd een tweede keer opscheppen en neem de tijd om van het eten te genieten. Door langzaam te eten, heb je snel een verzadigd gevoel en ga je dus minder eten.
  • Wil je toch een tweede keer opscheppen, doe dat dan met groenten, zalm of oesters (12 oesters zijn equivalent aan een dun plakje foie gras qua calorieën) en eet niet te veel brood.
  • Gember bevat spijsverterings- en anti-emetische eigenschappen (d.w.z. het voorkomt braken). Drink het als een infuus of neem het in als een tablet als u een zwaar gevoel in uw maag heeft, of als u zich misselijk voelt.

Gezondheid! Geniet, maar drink met mate…

Hoewel het gebruikelijk is om tijdens deze lange maaltijden iets meer te drinken, moet u voorzichtig zijn met uw alcoholgebruik:

  • Haal geen dingen door elkaar en kies tijdens je maaltijd voor maximaal één of twee soorten alcoholische dranken
  • Maak de juiste keuzes: champagne en rode wijn hebben een lage glycemische index, waardoor je je suikerspiegel niet te veel verhoogt.
  • Geniet van wat je drinkt en neem de tijd om ervan te genieten; een te snel gedronken drankje stijgt sneller naar je hoofd.
  • Afwisselend slokjes wijn en water. Vul regelmatig een groot glas water om jezelf tussen de maaltijden door te hydrateren en verdun het geheel.
  • Niet drinken en rijden ! Zelfs als je niet het gevoel hebt dat je te veel hebt gedronken, is een ongeluk veroorzaakt door een gebrek aan reflex van het drinken van alcohol te snel gebeurd! Onthoud dat het minstens een uur duurt om elk glas alcohol te verwijderen.
  • Zuuroprispingen? Er bestaan medicijnen of natuurlijke alternatieven die speciaal ontworpen zijn om de zuurtegraad snel te neutraliseren en pijn te verlichten.

Elimineren!

Niets beters om excessen te elimineren dan een lekkere lange wandeling in de buitenlucht! Als je je goed voelt, doe dan gerust wat duursporten zoals hardlopen, fietsen of zwemmen om gifstoffen en calorieën weg te werken.

Vergeet niet om gehydrateerd te blijven om het vochtverlies door zweten te compenseren.

En waarom niet een beetje ontgiften na deze marathon van rijke maaltijden?

Lees ook ons artikel "Detoxen na de feestdagen?"

Maar het belangrijkste blijft om vooral te genieten van deze momenten en ze te delen met je dierbaren, want zo cruciaal voor het moreel.

Ga je zelf aan de slag?

Kies vooraf heerlijke, mediterraanse  recepten uit en koop de ingrediënten. Je kan zo snel en gezond koken. Vervang boter door gezonde vetten en vermijd een overdaad aan snelle suikers. Kies ook voor wat gezonde hapjes als wortelen of snoeptomaatjes bij het aperitief. Wie weet lusten je gasten wel eens een heerlijke mocktail?

Nog wat extra kooktips:

Kies voor chocolade met weinig suikers (86%cacao), vervang room door amandelmelk in je sauzen, gebruik een yoghurtdressing in plaats van mayonnaise. Kies voor lactosevrije melk (smaakt zoeter)  of gebruik kaneel of vanillearoma, dan moet je veel minder suiker toevoegen.

Met kleine inspanningen geniet je volop van de feestdagen en blijf je lekker gezond. Prettige feesten!

BENU Detox