Acne

Zo pak je het aan

Een positieve benadering

Je acne onder controle houden...
…en je huid op lange termijn gezond houden

Acne is een veel voorkomende huidaandoening waarvan de meeste mensen op één of ander moment wel eens last hebben. Het komt vooral voor bij adolescenten. Acne wordt het best onder controle gehouden door het consequent toepassen van een aangepaste huidverzorgingsroutine, zelfs wanneer je huid zuiverder lijkt te zijn. Je dient hiervoor volgende drie stappen te volgen: reinigen, tonifi ëren en verzorgen. Het is de beste manier om je acne de baas te blijven en langdurige problemen en littekens te vermijden.

Wat is acne precies?
Acne wordt gekenmerkt door puistjes, gaande van mee-eters tot met pus gevulde cysten, die meestal op het gelaat, de rug en de borst verschijnen. Acne is niet besmettelijk. Sommige mensen krijgen slechts enkele puistjes, anderen dan weer zeer veel.

Acne ontstaat wanneer talg (sebum), een olieachtige afscheiding geproduceerd door de talgklieren, zich mengt met dode huidcellen waardoor de poriën verstopt raken. Dit stimuleert de groei van bacteriën die vervolgens een ontstekingsreactie veroorzaken.

Wie krijgt acne?
Nagenoeg elke adolescent vertoont acne tijdens de puberteit. Dit is te wijten aan hormonale veranderingen die de productie van sebum doen toenemen. Acne verdwijnt meestal spontaan rond de leeftijd van 20 jaar. Acne van de volwassene komt echter meer en meer voor. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het betreft personen die 25 jaar of ouder zijn.

Zorg voor een goede
huidverzorgingsroutine...
…en hou je huid zuiver, gezond en gehydrateerd

Er bestaan verschillende verzorgingsproducten voor de probleemhuid. De algemene regel is dat je moet reinigen, tonifi ëren en verzorgen, zelfs al merk je al verbetering op van je acne. Het vinden van de producten die bij jou het beste resultaat geven, kan enige tijd in beslag nemen. Je kan hierover altijd raad vragen aan je apotheker.
 

 • Stap 1 – Reinigen
  Reinig ’s morgens en ’s avonds met een aangepast product om de huid van onzuiverheden en overtollige talg te ontdoen. Verwijder eventuele oogmake-up best met een aparte make-up verwijderaar. Reinigen helpt de gezonde balans van de huid in stand te houden en ondersteunt het natuurlijke regeneratieproces. Spoel het reinigingsproduct steeds grondig af met lauw water.

 • Stap 2 – Tonifi ëren
  Een tonic verwijdert eventuele sporen van het reinigingsproduct, verfrist de huid en herstelt de natuurlijke pH-waarde. Het neutraliseert, beschermt en verkleint de poriën. Een onmisbare tweede stap die ook nog eens de laatste restjes vuil kan verwijderen.

 • Stap 3 – Verzorgen en behandelen
  Eindig door een aangepaste verzorgingscrème aan te brengen. Kies een vochtinbrengende crème met een lichte textuur, dit wil zeggen op waterbasis. Hydratatie is een belangrijke stap naar een gezonde huid en voorkomt schade door eventuele uitdrogende behandelingsproducten. Gebruik alleen maar niet-comedogene
  producten. Dit betekent dat ze de poriën niet verstoppen.
  Bij milde tot matige vormen van acne kan één of twee keer per dag na het tonifi ëren een specifi eke acnebehandeling aangebracht worden. Bij een hardnekkige aandoening kan medicatie op voorschrift gebruikt worden.

Vrij verkrijgbare behandelingen
tegen acne...


Een aantal lokale acnebehandelingen kan je zonder voorschrift verkrijgen:
 

 • Benzoylperoxide in gelvorm wordt één keer per dag ’s avonds gebruikt. Het doodt de bacteriën op je huid en is verkrijgbaar in verschillende sterktes: 2,5 %, 5 % en 10 %. Probeer altijd eerst het minst sterke product vooraleer je, indien nodig, overschakelt op een sterker product. Wanneer je onmiddellijk een sterker product gebruikt, kan dit je huid irriteren, waardoor die pijnlijk en rood kan worden. Benzoylperoxide is ook beschikbaar onder vorm van een reiniging die één-of tweemaal daags kan gebruikt worden.

 • Topische antibiotica verminderen de huidbacteriën die bij het ontstaan van acne betrokken zijn. Ze worden één of twee keer per dag aangebracht. Ze worden meestal gebruikt in combinatie met andere middelen om te vermijden dat de bacteriën resistent worden tegen de behandeling. Bij sommige mensen kunnen ze lichte irritatie veroorzaken.

De behandelingen kunnen erg doeltreffend end zijn, maar hebben enige tijd nodig vooraleer ze beginnen te werken, vaak tot drie maanden. Het is belangrijk dat je de behandeling volgt of gebruikt zoals wordt aangeraden door je huisarts of apotheker. Lees aandachtig de bijsluiter. Raadpleeg je apotheker indien je meer advies wenst.

Behandelingen tegen acne
op voorschrift...

In geval van ernstige acne, waarbij er sprake is van ontsteking en/ of cystenvorming, raadpleeg je best je huisarts of dermatoloog. Bij een hardnekkige aandoening heb je namelijk alle baat bij medicatie die enkel op voorschrift verkrijgbaar is. Om zo veel mogelijk voordeel uit deze behandelingen te halen, is het aangeraden nog steeds de huidverzorgingsroutine in drie stappen te volgen.
 

 • Azelaïnezuur is verkrijgbaar in crème en helpt dode huid te verwijderen. Gewoonlijk wordt dit product twee keer per dag aangebracht. De bijwerkingen zijn meestal mild, maar roodheid en jeuk kunnen optreden.
 • Adapaleen is beschikbaar in gel of crème en helpt eveneens de dode huid te verwijderen. Het heeft daarnaast ook een ontstekingsremmende werking. Dit product wordt één keer per dag ’s avonds aangebracht. Adapaleen kan de huid echter irriteren waardoor je in het begin de gel of crème best één keer om de twee dagen aanbrengt.
 • Orale antibiotica worden meestal gegeven in een kuur van vier tot zes maanden. Ze kunnen je huid gevoeliger maken voor zonlicht. Wanneer je in de zon komt, moet je je dus extra beschermen om niet te verbranden. De meeste zijn niet geschikt tijdens de zwangerschap en kunnen de werking van sommige orale voorbehoedsmiddelen verstoren, zodat je extra voorzorgen moet nemen. Vraag meer advies aan je apotheker.
 • Isotretinoïne in pilvorm wordt enkel gebruikt bij zeer ernstige gevallen. Het vermindert de talgafscheiding. Dit product mag absoluut niet gebruikt worden bij zwangerschap of zwangerschapswens. Je huid en lippen drogen bij gebruik van isotretinoïne sterk uit en dienen dus extra goed gevoed te worden. Ook maakt het je huid gevoeliger voor zonlicht.

Het is belangrijk dat je je behandeling toepast zoals aangeraden door je huisarts of apotheker. Raadpleeg je apotheker indien je meer advies wenst.

Herken de uitlokkende prikkels...
Verschillende omgevingsfactoren kunnen acne uitlokken of verergeren.
Probeer deze ‘triggers’ zoveel mogelijk te vermijden.
Voorbeelden van uitlokkende factoren (opgelet: dit is geen volledige lijst):

 • Menstruatie en zwangerschap (hormonale factoren)
 • Stress
 • Roken
 • Zon
 • Een omgeving met een hoge vochtigheidsgraad of andere situaties waarbij er overmatig gezweet wordt, kunnen best vermeden worden. Overmatig zweten kan acne namelijk verergeren
 • Spannende kledij verhindert de luchtcirculatie en verdamping van het zweet, waardoor de vochtigheid van de huid wordt verhoogd en de ernst van de acne toeneemt
 • Cosmetica en verzorgingsproducten op oliebasis
 • Overmatig reinigen van de huid
 • Bepaalde geneesmiddelen. Vraag hierover raad aan je apotheker
 • Voeding: er is een verband tussen acne en de consumptie van voedingsmiddelen met een hoge glycemische index.
   

Enkele tips voor een gezonde huid...

 • Scrub je huid niet dagelijks aangezien ze hierdoor geïrriteerd kan raken
 • Reinig je huid met milde reinigingsproducten en niet meer dan twee keer per dag. Zo stimuleer je je huid namelijk om nog meer talg te produceren, waardoor het probleem verergert
 • Gebruik lauw water wanneer je je wast. • Knijp je puistjes niet uit. Hierdoor kunnen littekens ontstaan en ontstekingen verergeren
 • Desinfecteer eventuele wondjes met een ontsmettingsmiddel.
 • Gebuik niet-comedogene make-up op waterbasis en vermijd dekkende crèmes.
 • Verwijder je make-up altijd voor het slapengaan.
 • Gebruik een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor aangezien de zon acne doet verergeren.
 • Was je haar regelmatig en probeer ervoor te zorgen dat het niet in je gezicht hangt.
   

Als je je ergens zorgen over maakt...
… praat er dan over met je apotheker of huisarts


Zelfs milde acne kan je erg van streek kan maken. Praat dus met je apotheker mocht je je ergens zorgen over maken. Je kan ook ten rade gaan bij je apotheker als een al dan niet voorgeschreven behandeling niet werkt. Je apotheker tracht dan een geschikt alternatief aan te bevelen.