Advies

Diarree, een snelle oplossing gewenst!

Diarree is dunne, waterige ontlasting waarbij je frequenter (meer dan 3 keer per dag) naar het toilet moet dan normaal. Het ontstaat wanneer onze darmen de voeding onvoldoende verteren en er teveel vocht aanwezig blijft. Zelf produceert de darmwand ook secreties die de stoelgang dunner of meer vloeibaar maakt. Er bestaan verschillende types diarree.

Diarree, een snelle oplossing gewenst!

Wat is het?

Diarree is dunne, waterige ontlasting waarbij je frequenter (meer dan 3 keer per dag) naar het toilet moet dan normaal. Het ontstaat wanneer onze darmen de voeding onvoldoende verteren en er teveel vocht aanwezig blijft. Zelf produceert de darmwand ook secreties die de stoelgang dunner of meer vloeibaar maakt. Er bestaan verschillende types diarree.

Acute diarree komt plots op, maar gaat ook snel (meestal na 3 tot 4 dagen) voorbij. Deze diarree is meestal het gevolg van een bacteriële of virale infectie ter hoogte van de darm, of kan een symptoom zijn van een andere ziekte. Diarree kan samengaan met buikkrampen, met misselijkheid en overgeven. Meestal voel je je moe en slap en heb je weinig eetlust.
 
Reizigersdiarree begint meestal een tiental dagen na aankomst op je reisbestemming. De helft van de reizigers naar tropische landen heeft er last van. Het risico is groter wanneer de hygiënische omstandigheden slechter zijn. Er bestaan ook geneesmiddelen die aan de oorzaak liggen van diarree. Vraag hierover advies aan je apotheker.
 
Wanneer de diarree langer dan twee à drie weken blijft aanhouden, spreken we van chronische diarree. In dit geval is het raadzaam een arts te raadplegen, die de oorzaak van de diarree kan opsporen. Het kan een symptoom zijn van een specifieke infectie of veroorzaakt worden door een overgevoeligheid aan bepaalde voedingsmiddelen (gluten, lactose).
 
Door een overmatig gebruik van laxativa kan er ook een ‘valse’ diarree ontstaan. Het is belangrijk een ‘valse’ van een ‘echte’ diarree te onderscheiden, omdat de behandeling ervan helemaal verschillend is.
 

Wat kan ik eraan doen? Wat zijn de behandelingen?

Rehydratatie en niet-medicamenteuse maatregelen zijn de basis van de behandeling bij alle types diarree. Alvorens te starten met een behandeling, moet je het verlies aan vocht compenseren door voldoende te drinken. Je kan water drinken, maar ook thee, magere bouillon of frisdrank zoals cola zonder bruis. Blijf eten, indien je maag het toelaat, zoals je gewoon bent. Kies wel voor niet-prikkelende voedingsstoffen.
 
Secretieremmers zijn als geneesmiddel te verkiezen omdat ze enkel de secretie van vocht en electrolyten uit de darm verminderen. Ze stoppen de transit niet.
Is het toch noodzakelijk zo snel mogelijk de diarree te stoppen, dan kan je een transitremmer op basis van loperamide gebruiken. Neem het geneesmiddel in na elke losse stoelgang.
 
Probiotica en gisten zijn interessante middelen bij diarree. Deze producten herstellen de darmflora en verhinderen dat ziekteverwekkende microorganismen zich in onze flora kunnen vasthechten en vermenigvuldigen. Ze neutraliseren bovendien toxines die door sommige bacteriën worden geproduceerd (bijvoorbeeld bij een besmetting met Clostridium difficile) en hebben weerstandsverhogende en anti-inflammatoire eigenschappen.
Heb je last van krampen bij de diarree, dan kan je een krampwerend middel gebruiken.

Advies van uw apotheker (om de werkzaamheid te verbeteren, de tolerantie te verhogen,...)

 

Diarree bij jonge kinderen moet steeds opgevolgd worden. Pasgeborenen en baby’s hebben immers niet dezelfde reserves als volwassenen. Ze kunnen heel snel uitdrogen, met ernstige gevolgen. Om het tekort aan vocht bij jonge kinderen aan te vullen, gebruik je best een orale rehydratatie vloeistof (ORS).
 
Ook bij oudere personen kan diarree snel leiden tot uitdroging. Wees dus waakzaam! Gebruik hier ook een orale rehydratatie oplossing om de tekorten aan te vullen. Er bestaan ook combinaties van probiotica in een rehydratatie oplossing. Dit is een ideale manier om de diarree te behandelen en tegelijk uitdroging te voorkomen.
 
Personen met minder risico voor uitdroging, moeten bij diarree regelmatig kleine hoeveelheden vocht drinken. Kies voor oplossingen rijk aan electrolyten zoals mineraal water, licht gesuikerde thee, licht gezouten bouillon, soep, enzovoort. Vermijd dranken met cafeïne omdat deze aanleiding geven om meer vocht te verliezen. Wees niet te zuinig met zout bij diarree.
 

Hoe kan ik het voorkomen? Wat zijn de uitlokkende factoren?

De overdracht van ziekteverwekkers van diarree gebeurt via de ontlasting en het speeksel. Je kan dus ofwel besmet geraken door direct contact met iemand die ziek is, ofwel door de inname van besmet water of voedsel. Om te vermijden dat je besmet raakt is het belangrijk regelmatig je handen te wassen met water en zeep, zeker na elk toiletbezoek, na een luierwissel, na elk contact met een zieke persoon en voor elke maaltijd. Je kan je handen ook ontsmetten met een hydro-alcoholische oplossing of gel.

Heeft iemand in huis diarree, ontsmet dan ook het toilet en alle oppervlakten die in aanraking zijn geweest met braaksel of ontlasting. Denk aan deurklinken, lichtschakelaars, telefoontoestel, .... Je kan dit doen met een ontsmettende vloeistof of ontsmettende doekjes.

Was handdoeken, kledij en beddegoed op 60°. Verlucht regelmatig het huis.

Wees voorzichtig als je een zieke knuffelt en gebruik je eigen bestek, glas en ander eetgerei.

Om te vermijden dat je ziek wordt door besmet water of voedsel, kijk dan goed naar de vervaldatum op de verpakking. Respecteer de koude keten en laat verse voedingsmiddelen niet te lang in de warmte staan.

Ben je in het buitenland, drink dan enkel water uit goed afgesloten flessen. Je kan het water eventueel gedurende 5 minuten koken om microorganismen te doden. Ook koffie of thee mag je drinken op voorwaarde dat het gebruikte water voldoende lang gekookt heeft. Je kan gebruik maken van ontsmettende tabletten om water drinkbaar te maken. Wees voorzichtig met het consumeren van (room)ijs, melkproducten, rauwe vis en vlees en rauwe groenten. Schil je fruit voor je het eet.

Drink enkel gepasteuriseerde of vooraf gekookte melk. Warme maaltijden die vers gekookt en bij het opdienen nog kokend heet zijn, zijn veilig. Vermijd onvoldoende verhit eten, vooral vlees, vis, kip, schelp- en schaaldieren. Wees voorzichtig met eten uit stalletjes langs de weg. Poets je tanden liever met flessenwater dan met kraantjeswater. Volg de adviezen van je reisagent of arts op.

Wat moet ik vermijden?

Sommige voedingsmiddelen zijn prikkelend voor de darmen en kunnen de diarree nog verergeren. Vermijd daarom volgende producten: fruitsap, alcohol- en cafeïnehoudende dranken, bereide vleeswaren in saus, scherpe kruiden, gefrituurde producten, kolen, radijzen, prei, uien, pruimen, meloen, ananas, ijsjes.

Complementaire producten

Pompelmoespittenextract wordt soms ook een natuurlijk antibioticum genoemd door zijn antibacteriële, antivirale, antiparasitaire en schimmelwerende eigenschappen. Het zou werkzaam zijn tegen wel 800 bacteriële en virale stammen, 100 schimmelsoorten, en tegelijk de darmflora beschermen. Dit extract kan dus gebruikt worden bij alle gastro-intestinale problemen. Actieve kool is een soort pleister voor de darmen. Het vermindert een slechte adem als gevolg van een te hoge gisting in de darm en behandelt de klachten van diarree (buikpijn, gasvorming, krampen, oprispingen).

Binnen de aromatherapie is de essentiële olie van Origano het meest krachtig bij darmkrampen. Het werkt ook ontsmettend. Essentiële olie van kaneel heeft een anti-infectieuse werking ter hoogte van de darmen. Dit product is dus aan te raden bij diarree van bacteriële en virale oorsprong, na een antibioticakuur, moeilijke spijsvertering en bij opgeblazen gevoel.

Een geschikte homeopathische remedie bij diarree is Aloe compositum granules.

Nuttige accesoires

Een goede handhygiëne is enorm belangrijk bij diarree. Was je handen regelmatig met water en zeep en gebruik een ontsmettende hydro-alcoholische handgel. Deze laatste bestaat ook in een handig pocketformaat of in doekjes. Handig om mee te nemen!

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Wanneer de diarree langer dan 3 dagen aanhoudt of wanneer er bloed of slijm aanwezig is in de stoelgang, contacteer je best een arts. Doe dit ook bij hoge koorts (>38°C) of wanneer je pas terug bent van een (tropische) reis. Diarree kan ook een bijwerking zijn van bepaalde geneesmiddelen. Raadpleeg de bijsluiter of contacteer je arts of apotheker.

Kinderen jonger dan 4 maanden met diarree en braken moeten door een arts onderzocht worden. Hou de signalen van uitdroging bij jonge kinderen en oudere personen in de gaten. Je kan uitdroging herkennen aan een verminderde elasticiteit van de huid. Til hiervoor de huid op tussen twee vingers. Als de huid blijft staan, is er een risico op uitdroging. Andere tekenen van uitdroging zijn diepliggende ogen, sterk gewichtsverlies, sufheid, niet of weinig plassen, koorts maken zonder zweten. Bij het optreden van deze symptomen raadpleeg je best snel een arts.

Wat bij ... (Diabetes, zwangerschap)? Welke voorzorgen moet ik nemen?

Diarree bij diabetespatiënten kan aanleiding geven tot schommelingen in de bloedglucosespiegels. Een snelle behandeling is zeker noodzakelijk. Controleer je bloedglucose frequenter dan normaal. Eventueel moet je diabetesmedicatie aangepast worden.

Bij zwangerschap is het risico op uitdroging groter. Gebruik een rehydratatievloeistof om uitdroging tegen te gaan. Probiotica zijn veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap.