Dermatologie

Puistjes? Nee, bedankt!

Acne vulgaris oftewel acne is de medische term voor (jeugd)puistjes. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Bij acne ontstaan er puistjes in het gezicht, op de rug, op de borst of op de schouders. Acne is niet besmettelijk. Sommigen hebben slechts enkele puistjes hier en daar, anderen hebben er veel meer.

Puistjes? Nee, bedankt!

Wat is het?

Acne vulgaris oftewel acne is de medische term voor (jeugd)puistjes. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Bij acne ontstaan er puistjes in het gezicht, op de rug, op de borst of op de schouders. Acne is niet besmettelijk. Sommigen hebben slechts enkele puistjes hier en daar, anderen hebben er veel meer. Kenmerkend voor acne zijn de mee-eters (comedonen). Er komt een wit bultje op de talgklier. Dit is een ophoping van talg. Later kan dat puntje zwart worden: een 'open' mee-eter. Wanneer de talgklier ontstoken raakt, door de aanwezige bacteriën, ontstaat er een rood puistje met uiteindelijk vaak een gele puskop. Soms kan acne littekens geven.

Wat kan ik eraan doen? Wat zijn de behandelingen?

De behandeling is afhankelijk van de ernst van de acne. Bij een lichte acne, met hier en daar een puistje, volstaat het enkel lokaal te behandelen. Ernstige vormen van acne moeten behandeld worden door het innemen van geneesmiddelen die voorgeschreven worden door een arts of dermatoloog. De lokale behandeling bestaat uit het verwijderen van de dode huidcellen en het reinigen van de poriën. Bij een matige acne kunnen lokale antibiotica (clindamycine of erythromycine) of benzoylperoxyde aan de behandeling worden toegevoegd. Om eventuele irritatie van de huid door benzoylperoxyde te vermijden, kan je best de therapie opbouwen. Dit wil zeggen dat je start met één applicatie om de twee dagen gedurende twee weken en vervolgens overgaat tot dagelijks gebruik. Let wel op, benzoylperoxide kan handdoeken en kleding ontkleuren. Lokale antibiotica op basis van erythromycine of clindamycine worden best tweemaal daags toegepast op de letsels.

Advies van uw apotheker (om de werkzaamheid te verbeteren, de tolerantie te verhogen,…)

De hoeveelheid geproduceerd sebum wordt beïnvloed door hormonen. Hierdoor kan je huid er vet en glanzend uitzien. Deze overmatige sebumproductie gaat het ontstaan van acne vooraf. Alvorens te starten met een behandeling loont het de moeite volgende hygiëne maatregelen te volgen:Reinig de acnehuid ’s morgens en ’s avonds met een aangepaste zeep met neutrale pH om de huid van onzuiverheden en overtollige talg te ontdoen.Vermijd echter te agressieve producten. Om alle letsels, oneffenheden, openstaande poriën, teveel aan sebum te corrigeren gebruik je een specifieke crème voor vette huid. Volg je een orale acnebehandeling, dan zal deze de huid sterk uitdrogen. Kies dan een hydraterende formule. Pruts niet aan de puistjes! Hierdoor kunnen littekens ontstaan en ontstekingen verergeren. Ontsmet eventuele letsels met een ontsmettingsmiddel.

Hoe kan ik het voorkomen? Wat zijn uitlokkende factoren?

Verschillende zaken kunnen de puistjes in stand houden. Alhoewel stress op zich geen oorzaak is voor het ontwikkelen van acne, zal je acne wel meer de kop op steken in stressvolle periodes. Roken heeft een slechte invloed op de huid. Het ligt aan de oorzaak van het dikker worden van de huid en geeft de huid een schrale teint. Een dikkere huid doet het ontstaan van puistjes toenemen.

Wat moet ik vermijden?

Bescherm je huid goed tegen de zon. De zon zal bij 70% van de mensen de acne doen verbeteren.Dit is echter slechts schijn aangezien hyperkeratinisatie van de epidermis ( of een verdikking van de huid) de puistjes eigenlijk maskeert en bij terugkeer uit de zon zullen ze opnieuw de kop op steken. Gebruik steeds een aangepaste zonnecrème voor vette huid. Wil je make-up gebruiken? Kies dan voor niet-comedogene producten. Verwijder de make-up steeds voor het slapengaan. Gebruik je als man scheermesjes? Deze verergeren de ontstekingsreactie en kunnen de hydrolipidenfilm van de huid verstoren. Maak de huid nat alvorens de scheermousse aan te brengen. Masseer deze zachtjes in alvorens te scheren. Verkies een kalmerende, niet-irriterende scheermousse of gel.

Complementaire producten

Zinksupplementen zijn effectief tegen acne. Zink ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en versterkt het immuunsysteem. Verkies je een homeopatische aanpak dan kunnen volgende granules gebruikt worden bij acne : Kalium bromatum, Natrium muriaticum of Sepia 9CH 5 granulen, 2 x per dag. In de fytotherapie worden capsules met Kliskruid voorgesteld bij acne.Kliskruid is een zuiverende en ontsmettende plant die de productie van talg afremt en de vorming van mee-eters (zwarte puntjes) beperkt.

Nuttige accessoires

Gebruik een comedonenlepeltje om zwarte puntjes te verwijderen.Op die manier vermijd je infecties.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Wordt de acne te storend, heb je last van een heel erge vorm van acne, helpen de voorgestelde producten onvoldoende, ga dan langs bij je huisarts of dermatoloog. Hij kan je een geneesmiddel voorschrijven om de acne onder controle te houden.

Wat bij ... (diabetes, zwangerschap)? Welke voorzorgen moet ik nemen?

Een zwangerschap kan, ten gevolge van veranderingen in de hormonenspiegel, soms leiden tot een plotse opstoot of verergering van acne. De meeste orale acnebehandelingen mogen echter niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Volg je momenteel een behandeling tegen acne en wens je graag zwanger te worden, spreek erover met je arts. Het kan zijn dat je de behandeling moet stoppen.