Advies

Bescherm je huid tegen de koude

De koude maanden gaan gepaard met gezelligheid en familiefeesten, maar kunnen helaas ook hard zijn voor je huid. Koudere temperaturen, wind en regen maken je huid gevoeliger. Ze droogt uit en kan geïrriteerd geraken. Gelukkig kan je je huid hiertegen beschermen!

Bescherm je huid tegen de koude

Je lichaam

Om je huid in de koude maanden in topvorm te houden, was je je best niet met traditionele zeep en reinigingsproducten. Deze kunnen namelijk de beschermlaag van je huid verwijderen en je huid irriteren. Gebruik liever ‘zeep zonder zeep’ of bij voorkeur olie om je huid in alle zachtheid te reinigen. Wassen doe je trouwens beter niet te vaak en te lang, gezien dit de huid uitdroogt. Een bad duurt liever niet langer dan 5 tot 10 minuten, maar de voorkeur gaat uit naar een douche. Je gebruikt ook best niet te warm water, maximum 37°C. Spoel het lichaam goed af en dep je nadien voorzichtig droog met een katoenen badhanddoek. En dan de belangrijkste stap: smeer jezelf in met een voedende lichaamscrème, bij voorkeur als de huid licht vochtig is. Dit zorgt voor extra hydratatie. Kies in de winter voor een rijkere crème. Dit wil zeggen dat de crème meer lipiden of vetten bevat. Smeer de crème uit in de richting van de haargroei, net zoals je een kat zou strelen. Je hoeft de crème niet stevig in te wrijven, gezien dit de huid kan irriteren.

 

Je gelaat en handen

Je gelaat en je handen krijgen het gewoonlijk het zwaarts te verduren bij koud weer. Vergeet dus niet je handschoenen als je buitenshuis gaat en smeer je handen regelmatig in met een voedende handcrème. Ook als je (nog) geen last hebt van droge handen begin je best al te smeren!

Je gelaat bescherm je door ’s morgens een goede dagcrème aan te brengen. Ook hier kies je in de winter best eentje met voldoende lipiden. Waar dagcrème helpt bij het beschermen van de huid, helpt een nachtcrème bij het herstellen ervan. Huidcellen worden vooral ’s nachts vernieuwd en daarom is het belangrijk om ’s avonds een voedende nachtcrème aan te brengen.  Geef je gezicht ook af en toe een goede massage. Dit stimuleert de doorbloeding van je huid en geeft je gelaat een gezonde gloed. Vergeet zeker niet de dunne huid rondom je ogen voldoende aandacht te geven. Gebruik een goede oogcrème zodat deze kwetsbare huid goed beschermd wordt.

 

Je lippen

Ook je lippen zijn heel gevoelig voor het koude weer en verdienen extra zorg. Ze kunnen door de koude scheurtjes, kloofjes en schilfertjes vertonen. Je droge lippen bevochtigen met je tong is alvast geen goed idee. Het kan even voor verlichting zorgen, maar je lippen worden snel nog droger. Er kan zelfs eczeem rond je lippen ontstaan. Hou je lippen liever goed vet door een hydraterende lippenbalsem te gebruik. Ga je op skivakantie? Gebruik er dan eentje met een UV-factor.

 

En in huis?

Door het koude weer ben je misschien geneigd om de verwarming goed te laten draaien. Dit maakt de lucht echter vaak erg droog, wat funest is voor je huid. Je zorgt dus best voor een koele slaapkamer, een temperatuur van 19°C is ideaal.  Daarnaast kan je een potje met water op je verwarming plaatsen of gebruik maken van luchtbevochtigers om de luchtvochtigheid op peil te houden. Dit helpt ook je verkoudheidssymptomen te verlichten, twee vliegen in één klap!

 

Er bestaat een grote waaier aan gelaats- en lichaamsverzorgingsproducten. Geen enkele huid is dan ook hetzelfde. Vraag aan je apotheker welke producten het meest geschikt zijn voor jouw huid.