Advies

Allergisch aan huisstofmijt?

Huisstofmijtallergie is een allergie voor de uitwerpselen van de huisstofmijt. Huisstofmijten zijn kleine spinachtige organismen (arachniden). Ze bijten niet, maar voeden zich met huidschilfers van mensen of dieren en met schimmels. De uitwerpselen van de huisstofmijt zijn de oorzaak van de allergische reactie. Ze komen het meest voor in stofdeeltjes van huisstof, tapijten, beddengoed, meubelbekleding en gordijnen. Deze stofdeeltjes zweven ook in de lucht. In vrijwel ieder huis komt de huisstofmijt voor.

Allergisch aan huisstofmijt?

Heb je een continue verkouden gevoel met een verstopte en/of lopende neus, gezwollen geïrriteerde ogen en soms klachten van kortademigheid? Dan ben je mogelijk allergisch voor huisstofmijt. Soms horen daar ook algemene klachten zoals futloosheid, hoofdpijn, lichte spierpijn en een koortsachtig gevoel bij. Bij een ernstige allergie kan je je ziek voelen, moeite hebben met je te concentreren en geen energie hebben. De klachten zijn het hevigst binnenshuis. Als je een huisstofmijtallergie hebt, ben je vaak ook gevoeliger voor andere prikkels zoals sigarettenrook, mist of parfum.

Huisstofmijten komen het hele jaar voor, maar vooral in de herfst en in de winter is er sprake van een toename van het aantal huisstofmijten. Er wordt in deze periode vaak minder geventileerd en de verwarming gaat weer aan. Een ideaal leefklimaat voor de huisstofmijt. Als je allergisch bent aan huisstofmijt, zullen de klachten in deze periode naar alle waarschijnlijkheid dan ook sterker zijn dan in de rest van het jaar. De klachten komen vaak ’s nachts en ’s morgens bij het opstaan tot uiting.

Je kan veel klachten van allergie aanpakken met medicatie. Er bestaan neussprays, anti-allergische tabletten en oogdruppels. Deze zullen de symptomen verlichten, maar slechts kortstondig werken, gezien ze de oozaak niet aanpakken. Naast de behandeling met medicatie is het dan ook belangrijk de prikkels of allergenen zoveel mogelijk te vermijden.

Enkele tips en tricks om de hoeveelheid stofdeeltjes en huisstofmijt in huis te verminderen:

-        Vermijd/verwijder broeihaarden van huisstofmijt (zeker in slaapkamers): tapijten, kussens, knuffels, stoffen zetels, gordijnen, stapel boeken langs het bed, …

-        Verlucht je slaapkamer minstens 15 minuten per dag (idealiter ook de andere ruimtes).

-        Open de ramen tijdens het stofzuigen.

-        Behoud een luchtvochtigheidsgraad van 60%. Plaats geen luchtbevochtiger of kamerplant in je slaapkamer. De temperatuur in je slaapkamer mag niet meer dan 19° bedragen.

-        Zorg voor zuiver beddengoed:

o   Verkies een lattenbodem boven een boxspring.

o   Kies een matras uit synthetische materialen.

o   Vermijd dekbedden en kussens uit dons

o   Leg je dekbed tijdens de dag open.

o   Schud lakens en dekens twee keer per week buiten uit.

o   Was beddengoed (lakens, kussenslopen, …) en nachtkleding minstens éénmaal per week op 60°.

o   Stofzuig één keer per week beide kanten van je matras gedurende 5 minuten. Verlucht vervolgens je slaapkamer gedurende 2 uur.

o   Overtrek je matras met een anti-huisstofmijt hoes.

-        Vermijd gedragen kledij op een hoopje te gooien in je slaapkamer. Berg je kleren op in afgesloten kasten.

-        Verkies gesloten (vitrine)kasten om je siervoorwerpen uit te stallen. Zo verminder je de kans dat stof zich hierop kan verzamelen.

Laat huisdieren niet binnen in je slaapkamer.

 

Hou deze maatregelen vol, het hele jaar door en je zal merken dat de klachten van je allergie zullen verminderen!